Zbadaj temat

Oliwa z oliwek i zdrowie metaboliczne

dr Joanna Wojsiat (Podgórska)

2 minuty czytania

Oliwa extra virgin jest 100% sokiem wytłoczonym z owoców oliwek metodą mechaniczną pod wpływem działania niskiej temperatury. To właśnie taki proces produkcji, bez udziału rozpuszczalników, sprawia, że została uznana za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Zawiera wiele korzystnych składników odżywczych takich jak: kwas oleinowy, związki fenolowe, swalen czy β-tokoferol, które mogą wspierać ochronę  przed chorobami cywilizacyjnymi. Jest także źródłem witamin A, B, D, E i K oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, fosforu).

Badania wskazują, że zawarte w oliwie związki m.in. oleokantal oraz hydroksytyrozol wykazują bardzo korzystne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, regulujące mikrobiom jelitowy i wspierające układ sercowo-naczyniowy. Badania z udziałem modeli zwierzęcych dotyczące insulinooporności i otyłości wykazały ponadto, że hydroksytyrozol przyczynia się do:

  • zmniejszenia ryzyka otyłości, stanu zapalnego, hiperglikemii, insulinooporności
  • zmniejszenia odkładania lipidów poprzez regulację białek SREBP-1c/FAS w wątrobie i mięśniach szkieletowych
  • zmniejszenia stresu oksydacyjnego
  • utrzymania prawidłowej mikrobioty jelitowej

Oliwa z oliwek nadaje się nie tylko do sałatek, zup i zimnych potraw. Została uznana za najlepszy/najzdrowszy tłuszcz do smażenia. W głównej mierze zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe nadające się do obróbki termicznej.

W jednym z badań sprawdzono stabilność oliwy podczas długotrwałego smażenia, które trwało 24-27 godzin. Wykazano, że po 24. godzinie w oliwie powstaje mniej niż 1% niekorzystnych, toksycznych dla zdrowia związków - lotnych aldehydów. Stabilność oliwy, odpowiedni tzw. punkt dymienia wynika z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz wspomnianych - jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomimo długotrwałej obróbki termicznej poziom polifenoli w niej zawartych nadal spełnia normy zdrowotne wyznaczone przez Unię Europejską

Newsletter

Zapisz się, aby otrzymywać najlepsze oferty i zyskać dostęp do porad naszych ekspertów.

Administratorem danych osobowych jest Health Labs Care S. A. z siedzibą w Warszawie, dane osobowe będą przetwarzane w celu wysyłki Newslettera. Możesz cofnąć wyrażoną zgodę w każdym czasie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed ich wycofaniem. Masz prawo: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia i sprzeciwu oraz złożenia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. TUTAJ sprawdzisz jak przetwarzamy dane osobowe.

Autor
dr Joanna Wojsiat (Podgórska)
Doktor nauk biologicznych w dyscyplinie biochemia, ze specjalnością neurochemia.
Entuzjastka nauki, a ściślej – jej popularyzacji. W swoich działaniach stara się łączyć i tłumaczyć twarde, naukowe fakty z naturalnymi metodami wspierania zdrowia i psychosomatyką. Jedna z autorek składów suplementów Health Labs Care.
Podziel się
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna.

Źródła wiedzy

Przeczytaj również