Lactobacillus rhamnosus GG

Lactobacillus rhamnosus GG

Jelita to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Ich rola to nie tylko pozbywanie się z naszego organizmu niestrawionych resztek pokarmowych ale również branie udziału w kluczowych procesach, dzięki którym każdego dnia możemy prawidłowo funkcjonować. Coraz większa świadomość społeczeństwa na temat jelit jako organu umożliwiającego zachowanie zdrowia doprowadziło do zwiększonego zainteresowania probiotykami, które będąc żywymi drobnoustrojami wywołują prozdrowotne działanie na nasz organizm. Szczepy probiotyczne, takie jak Lacticaseibacillus rhamnosus GG ATC 53103 stają się częścią zdrowego stylu życia i codziennego wsparcia pracy jelit.

Kiedy przyjmowanie probiotyku może być pomocne?

Charakterystyka ogólna

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)  probiotyki, to żywe drobnoustroje, które przyjmowane w odpowiedniej ilości i przez określony czas wywołują korzyści zdrowotne u gospodarza. Lacticaseibacillus rhamnosus został wyizolowany w 1985 roku i wtedy też zaproponowano jego probiotyczne działanie w oparciu o wysoką tolerancję na kwasy żołądkowe, zdolność do adhezji i zasiedlania niszy jelita. (1) Od tamtego czasu jest on najczęściej badanym i sprzedawanym gatunkiem probiotycznym. Wykazuje bardzo korzystne działanie na funkcjonowanie jelit i całego układu pokarmowego oraz wspiera mikrobiotę jelitową podczas antybiotykoterapii. (2)

Bezpieczeństwo suplementacji

Probiotyki posiadają status GRAS (Generally Recognized as Safe), co oznacza iż zostały powszechnie uznane za bezpieczne. Aby szczep drobnoustroju zyskał miano probiotyku musi wykazywać bezpieczeństwo stosowania i być potwierdzony przynajmniej jednym badaniem klinicznym.

Lacticaseibacillus rhamnosus GG jest bardzo dobrze scharakteryzowanym szczepem, a jego szerokie zastosowanie wykazuje duże bezpieczeństwo spożycia. Pomimo, iż jest coraz częściej stosowany na całym świecie, to nie wykazano rosnącego poziomu bakteriemii. (3)

Poparte nauką

Istnieje szereg badań naukowych dla Lactobacillus rhamnosus, oto niektóre z nich:

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 1 235 badań wykazujących działanie Lactobacillus rhamnosus GG .
15
przeanalizowanych badań
13
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
Informacje opublikowane w celu informacyjnym i nie mogą być traktowane jako indywidualne porady lecznicze. Zalecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji skonsultować się z lekarzem lub terapeutą. Wydawca nie ma intencji wchodzenia ze swoimi Czytelnikami w relację lekarz – pacjent. Wydawca nie odpowiada za niezawodność, skuteczność ani za poprawne korzystanie z informacji zawartych na stronie, ani za problemy zdrowotne, które mogą wystąpić na skutek omawianych terapii.
Przypisy
1.

Antimicrobial substance from a human Lactobacillus strain. Silva M, Jacobus NV, Deneke C, Gorbach SL Antimicrob Agents Chemother. 1987 Aug; 31(8):1231-3.

2.

Survival of Lactobacillus species (strain GG) in human gastrointestinal tract. Goldin BR, Gorbach SL, Saxelin M, Barakat S, Gualtieri L, Salminen S Dig Dis Sci. 1992 Jan; 37(1):121-8.

3.

Phenotypic differences between commercial Lactobacillus rhamnosus GG and L. rhamnosus strains recovered from blood. Ouwehand AC, Saxelin M, Salminen S Clin Infect Dis. 2004 Dec 15; 39(12):1858-60.